Uporabno

[uporabna hrvaščina][twocolumns]

Lekcije hrvaškega jezika

[Lekcije hrvaškega jezika][twocolumns]

Hrvaška slovnica

[hrvaska slovnica][bleft]

Hrvaška literatura in branje v hrvaščini

[Literatura][grids]

Hrvaška kultura

[Kultura][grids]

Hrvaška zgodovina

[zgodovina][twocolumns]
google.com, pub-3430433419610001, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kaj ima Karl May in njegov Vinetou s Hrvaško?



Karl May, sloviti pisec romanov, ki je ustvaril Lik  »Vinetou-ja« (Winnetou-ja). Le kaj ima on s hrvaško?
Zavzeti bralci in gledalci filmov o vinetou-ju vedo, da se dogaja knjiga na divjem zahodu. Za filmsko kuliso pa so izbrali prav hrvaško. Ste vedeli?  

Legendarni filmi o indijskem režiserju Winnetouju so posneli v šestdesetih letih prejšnjega stoletja po delih Charlesa Maya na številnih lokacijah na Hrvaškem. V spomin na snemanje filma so leta 2009 odprli Winnetou muzej. Tam lahko vidite, kako in kje je film nastajal. Na ogled so filmski kostumi in nekateri rekviziti. Tako da če še niste bili na divjem zahodu, potem le pot pod noge in na Hrvaško. 
Nekaj lokacij snemanja:
  1. Nacionalni park Paklenica
  2. Nacionalni park Plitvička jezera 
  3. Nacionalni park Krk
  4. Modrič-Rovanjska
  5. kanjon reke Zrmanj
  6. Vransko jezero
  7. Omiš – reka Cetina in drugi. 
Karl Friedrich May (rojen 25. februarja 1842 v Ernstthalu, † 30. marec 1912 v Radebeulu, pravzaprav Carl Friedrich May) je bil nemški pisatelj. Bil je eden najbolj plodnih avtorjev pustolovskih romanov. Je eden najvidnejših avtorjev nemščine in po besedah ​​Unesca eden največkrat prevedenih nemških pisateljev. Znan je predvsem po tako imenovanih potovalnih pripovedi, ki se večinoma nahajajo na Orientu, v Združenih državah in v Mehiki v 19. stoletju. Posebna slava je prišla v treh delih povzetka zgodb indijskemu Winnetouju. Veliko njegovih del je bilo posnetih, prilagojenih za oder, predelanih v radijske igre ali spremenjene v stripe.

Ni komentarjev: